DreamPoints

Tortelli z farszem ziemniaczanym z kremowym sosem grzybowym

tortelli di patate

Święta Wielkanocne to doskonała okazja do poznawania dań międzynarodowych. Jedną z najlepszych kuchni świata posiadają Włosi, dlatego warto zaczerpnąć nieco z ich pomysłów. Proponujemy Wam przygotowanie aksamitnych, rozpływających się w ustach, włoskich pierożków tortelli w wersji ziemniaczanej z kremowym sosem grzybowym. Czy jeszcze trzeba kogoś zachęcać? :)

Składniki na farsz:

  • 800 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, obrać i ostudzić. Wystudzone ziemniaki zmielić, a następnie zagnieść z jajkami, masłem, serem i przyprawami na jednolitą masę.

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki (najlepiej typ 00 albo innej mąki z dużą zawartością białka)
  • 4 jajka

Przygotowanie:

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić w niej dołek, do środka wbić jajka i dodać szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne i bez grudek. Uformować kulę, przykryć czystą ściereczką i zostawić na 30 minut.

fot. https://www.pinterest.com/pin/174725660517339378/

fot. https://www.pinterest.com/pin/174725660517339378/

Składniki na krem grzybowy:

  • 120 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Grzyby moczyć około 20 minut w gorącej wodzie, odcedzić i umieścić w garnku z dwiema łyżkami oliwy i ząbkiem czosnku. Gotować około 20 minut na niewielkim ogniu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu wyjąć czosnek i zmiksować grzyby w blenderze na gęsty sos. W razie potrzeby, można dodać odrobinę wody lub śmietanki.

Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, pokroić na prostokąty o wymiarach 10 cm i 7 cm. Na środku każdego prostokąta kłaść łyżkę farszu. Składać na pół, szczelnie zlepiając ze sobą brzegi. Tortelli gotować w osolonej wodzie do miękkości. Podawać z sosem grzybowym.

Oczywiście najlepsze tortelli są we Włoszech. By poznać tajemnicę ich smaku znajdź tanie bilety do Rzymu:)

Smacznego! Buon Apetito!

(Visited 119 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>