[otw_is sidebar=otw-sidebar-3]

Tiramisu – najlepszy deser po włosku

Tiramisu

Fantastyczny deser, który nieodłącznie kojarzy się z Włochami. Wykonany na bazie włoskich biszkoptów, aromatyzowanych mocnym espresso, przekładanych kremową masą z serka mascarpone, z dużą ilością kakao. Po prostu niebo… w buzi! :) A do tego łatwy i szybki w przygotowaniu. Przepis jest bardzo prosty, a efekt zachwycający. To obowiązkowa pozycja noworocznego menu :) Polecamy!

Składniki:

  • 6 jajek
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml espresso
  • 120 g cukru (plus 2-3 łyżeczki do espresso)
  • 30-40 podłużnych biszkoptów
  • kakao w proszku
fot. http://www.pinterest.com/pin/195273333817095406/

fot. http://www.pinterest.com/pin/195273333817095406/

Przygotowanie:

Zaparzyć espresso, dodać cukier (2-3 łyżeczki), wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Dodać połowę cukru do żółtek i ubić na kremową masę, wymieszać z mascarpone. Następnie ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier w 2-3 partiach. Obie masy delikatnie razem wymieszać.

Jedną trzecią biszkoptów maczać w wystudzonej kawie i ułożyć na tacy/talerzu lub w formie, posmarować jedną trzecią kremu i posypać obficie kakao. W ten sam sposób ułożyć drugą i trzecią warstwę. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Buon Appetito! :)

Jeśli chcesz spróbować oryginalnego tiramisu, zarezerwuj już dziś bilety lotnicze do Rzymu i ciesz się smakiem najsławniejszego włoskiego deseru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *