[otw_is sidebar=otw-sidebar-3]

Spaghetti alla carbonara

Carbonara to tradycyjne włoskie spaghetti. Przyrządzane jest z suszonego mięsa, jajek oraz dwóch rodzajów sera. Niezwykle istotnym składnikiem jest również czarny, świeżo zmielony pieprz. Danie jest bardzo aksamitne i aromatyczne, a także dosyć proste w przygotowaniu. A więc do dzieła! ;)

fot. http://www.pinterest.com/pin/217228381996777570/

fot. http://www.pinterest.com/pin/217228381996777570/

Składniki na 4 porcje:

  • 500g makaronu spaghetti,
  • 4 duże jajka,
  • 250g boczku np. pancetta,
  • 40g tartego sera Parmigiano-Reggiano,
  • 40g tartego sera Pecorino,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • sól,
  • oliwa.

Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzić, pozostawiając pół szklanki wody. Boczek pokroić w kostkę lub paski. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić mięso, dusić na średnim ogniu, aż będzie złociste i chrupiące. W misce wymieszać jajka z serem do połączenia. Na patelnię z boczkiem wlać połowę pozostawionej wody z makaronu, dodać spaghetti, podgrzewać na średnim ogniu, aż znaczna część wody odparuje. Zdjąć patelnię z ognia, dodać mieszankę jaj i sera, szybko wymieszać. Jeżeli sos wydaje się zbyt gęsty, można dodać pozostałą wodę z makaronu. Doprawić dużą ilością pieprzu i solą, jeżeli jest taka potrzeba. Wyłożyć na talerze, posypać tartym serem.

Smacznego!

Tylko we Włoszech spróbujesz oryginalnej carbonary. Warto zaplanować kolejny wyjazd i odwiedzić tradycyjne knajpki. Sprawdź oferty na tanie loty do Rzymu i ciesz się kulinarną podróżą do Włoch.

fot. http://www.pinterest.com/pin/171277592049046900/

fot. http://www.pinterest.com/pin/171277592049046900/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *