DreamPoints

Saltimbocca alla Romana, czyli sznycle cielęce po rzymsku

Saltimbocca alla Romanaaa

Saltimbocca alla Romana to, obok pasta alla carbonara, jedno z najbardziej charakterystycznych dań Rzymu, na co wskazuje już sama nazwa. Danie to jest znane na całym świecie i powinno być jednym z najbardziej kojarzonych z Włochami, zaraz po spaghetti. Potrawa przyrządzana z delikatnego mięsa cielęcego z dodatkiem aromatycznej szynki, świeżej szałwii i dużej ilości pieprzu oraz gotowana w białym winie, z pewnością zadowoli każde podniebienie. Saltimbocca alla Romana może służyć jako sycąca przekąska. Jest jednak eleganckim daniem, dlatego śmiało można je przygotować na uroczysty obiad. Dodatkowo przyrządza się je w bardzo łatwy i szybki sposób. Nie ma więc co zwlekać – do dzieła! :)

fot. http://www.pinterest.com/pin/135600638753447970/

fot. http://www.pinterest.com/pin/135600638753447970/

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kotlety cielęce
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • 4 liście świeżej szałwii
  • 50 g masła
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Cielęcinę oczyścić z błonek i chrząstek. Następnie zawinąć w papier pergaminowy i rozbić młotkiem do mięsa na dość cienkie kotlety. Mięso oprószyć pieprzem i ułożyć na nim plasterki szynki parmeńskiej, aby całkowicie przykryły je z jednej strony. Szałwię umyć, osuszyć i położyć po listu na każdym kawałku mięsa. Wszystko spiąć na środku wykałaczką. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem stopić masło i na rozgrzanym smażyć sznycle z obu stron na rumiano. Następnie dodać wino i gotować, aż większość sosu odparuje. Po tym czasie danie doprawić solą i pieprzem. Saltimbocca alla Romana należy podawać polane odrobiną sosu, powstałego podczas gotowania. Jeżeli ma pojawić się na stole podczas obiadu, jako dodatek polecamy talerz warzyw, np. gotowane ziemniaki, marchew i groszek.

fot. http://www.pinterest.com/pin/284219426453663536/

fot. http://www.pinterest.com/pin/284219426453663536/

Smacznego! Buon Appetito!

Jeśli jesteś amatorem włoskiej kuchni, już dziś zarezerwuj bilety lotnicze do Rzymu w promocyjnej cenie.

(Visited 491 times, 1 visits today)
One Comment on
  1. Próbowałam kiedyś zrobić saltimbocca alla romana w domu. Nie wyszło jak to prawdziwe rzymskie, ale dało się zjeść, nawet ze smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>