DreamPoints

Panettone – bożonarodzeniowa babka prosto z Włoch

Panettone

Panettone to tradycyjne włoskie ciasto, które jest szczególnie popularne w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Włosi pieką rocznie sto milionów Panettone. Jeżeli i Ty chcesz do nich dołączyć, teraz jest ku temu okazja! Idą Święta, a my mamy dla Ciebie doskonały przepis :)

Składniki:

  • 500 g mąki (mieszanka 250 g mąki pszennej typ 550 i 250 g mąki Manitoba lub mąki typ 00)
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 160 g masła
  • 160 g cukru
  • 120g rodzynek
  • 60 ml pełnego mleka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 40 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 12 g świeżych drożdży
  • 5 g soli
  • laska wanilii

Przygotowanie:

Zrobić rozczyn z 10 g drożdży, 10 g cukru i 60 ml ciepłego mleka. Gdy rozczyn zacznie pracować, dodać do niego 100 g mąki i mieszać powoli, aż uzyskamy miękkie, jednolite ciasto (może to potrwać nawet do 8 minut). Ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (przez około 1 godzinę).

Po tym czasie dodać dwa jajka, dwa żółtka, pozostałe drożdże i 180 g mąki. Mieszać do uzyskania jednolitego ciasta, następnie dodać cukier (50 g) – wymieszać – oraz 60 g miękkiego masła – wymieszać. Po dokładnym wyrobieniu (ciasto może być trochę klejące), przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na około dwie godziny, aż podwoi objętość.

Po tym czasie do ciasta dodać dwa jajka, pozostałe żółtko i 220 g mąki. Wyrabiać około 10 minut do uzyskania jednolitej, miękkiej masy. Następnie dodać 100 g cukru i sól – wymieszać, dodać resztę masła, kandyzowane owoce, ziarenka wanilii, rodzynki i zagnieść razem z ciastem. Pozostawić do podwojenia objętości.

Formę do Panettone (18 cm średnicy) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki i pozostawić do wyrośnięcia (aż zacznie dotykać górnej krawędzi). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wierzch ciasta można ostrożnie naciąć ostrym nożem na krzyż. Na środku rozcięcia ułożyć kawałek masła. Piec Panettone przez pół godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne pół godziny (jeżeli ciasto bardzo się rumieni, można je przykryć folią aluminiową). Panettone można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

fot. http://www.pinterest.com/pin/95701560805477474/

fot. http://www.pinterest.com/pin/95701560805477474/

Buon Appetito! :)

Panettone to najsłodszy pretekst, żeby zabukować bilety lotnicze do Rzymu.

(Visited 852 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>