DreamPoints

Najsmaczniejsze włoskie słodycze

Takiemu przysmakowi trudno się oprzeć, włoskie słodycze

Tłusty czwartek już za nami, jednak nam wciąż po głowie chodzą pyszne włoskie słodkości. W końcu nie ma lepszego połączenia niż czarne espresso i rozpływający się w ustach deser. Specjały ze słonecznej Italii w mgnieniu oka potrafią uzależnić! Oto nasze propozycje „dań” wartych grzechu.

Tiramisu

Jednym z najbardziej znanych włoskich deserów z pewnością jest tiramisu. Te niezwykle udane połączenie nasączonych kawą biszkoptów, delikatnego serka mascarpone i kakaa robi niemałą furorę nie tylko na terenie Półwyspu Apenińskiego – na przysmak ten również u nas natknąć możemy się niemal w każdej kawiarni. Na temat tiramisu powstało wiele mniej lub bardziej udanych wariacji. Ci jednak, którzy chcą sięgnąć do źródeł i skosztować pierwowzoru, udać powinni się w rejon północno-wschodnich Włoch do Wenecji Euganejskiej. To tam, w miejscowości Treviso istnieje restauracja o nazwie Le Beccherie – tutejsze tiramisu to klasyk gatunku i prawdziwe niebo w gębie. Wbrew pozorom historia powstania tego znakomitego cukierniczego wyrobu wcale nie sięga zamierzchłej przeszłości. Ponoć smakołyk wymyślono właśnie w Le Beccherie w XX wieku, dokładnie w początku lat 70. Stąd szybko podchwyciły go inne lokale w mieście, a wkrótce potem i w całych Włoszech. Chcecie przygotować tę pyszność we własnym domu? Polecamy przepis.

Takiemu przysmakowi trudno się oprzeć, włoskie słodycze

Takiemu przysmakowi trudno się oprzeć

Gelato

Najlepsze włoskie słodycze to również gelato. Niezależnie od tego, czy do Włoch zawitamy latem, czy też zimą, tutejsze mroźne przysmaki zawrócą nam w głowie. Prawdziwi miłośnicy tematu muszą mieć się na baczności! Gelato zawierają mniej tłuszczu niż lody, serwowane są też w nieco niższej temperaturze. Wszystko to plus oparte tylko na naturalnych składnikach przepisy sprawiają, że intensywność smaku po prostu rozbraja. Włoskie gelato to nie masowa produkcja, a dopieszczony wyrób rzemieślniczy. Mistrzowie wytwarzający ten smakołyk prześcigają się więc w pomysłach na nowe receptury. Poza tradycyjnymi propozycjami natrafić możemy więc na gelato o smaku gorgonzoli, żeń-szenia z miętą i mlekiem migdałowym czy syczuańskiego pieprzu. Istnieje zatem poważne ryzyko, że gdy raz połknie się bakcyla, z nałogu tego nie będzie można się wyzwolić. Pasjonaci dzień w dzień przemierzać mogą miasto w poszukiwaniu nowych smaków. Jeśli w odkrywców chcecie bawić się w Rzymie, sprawdźcie nasze propozycje najlepszych gelaterii.

Mroźne pyszności, włoskie słodycze

Mroźne pyszności, foto: Kazuhisa Togo, CC BY 2.0

Pana Cotta

Pana Cotta to rodzaj mlecznej galaretki okrytej owocami bądź owocowym musem. W tradycyjnym wydaniu specjał ten tworzono z tłustej śmietany, jajecznych białek i sporej ilości miodu. Dziś największą popularnością cieszą się nieco lżejsze i mniej słodkie odmiany. Do ich wyrobu często używa się jednak żelatyny. Dzień narodzin tego przysmaku ginie w mrokach historii. Całkiem ujmująca jest jednak opowieść o pewnym roztargnionym kucharzu z Piemontu. Ten w ferworze kuchennych działań zupełnie zapomniał o rondlu postawionym na ogniu. Gdy mistrz kulinarnej sztuki ocknął się, śmietana z cukrem zgęstniała już porządnie i nabrała niepowtarzalnego aromatu i smaku. Inne opowieści wskazują na to, że deser wymyślony mógł zostać w regionie Emilia-Romania lub w Toskanii. Dziś pana cotta znana jest oczywiście w całych Włoszech. Niebywały urok tego słodkiego dania tkwi w przełamywanej na rozmaity sposób prostocie – to w polewach i dodatkach daje o sobie znać prawdziwy kunszt cukierniczy!

Czarująca pana cotta, włoskie słodycze

Czarująca pana cotta

Sycylijska cassata

Sycylijska cassata to dla odmiany królowa łakoci wywodząca się wprost z włoskiego południa. To słodkie i zależnie od regionu rozmaicie przyozdobione cudo sporządzane jest na bazie słodzonego serka ricotty, migdałowej masy, biszkoptów i kandyzowanych skórek cytrusów. Receptura znana jest już od czasów średniowiecza, a rękę swą do jej powstania przyłożyli przybyli na Sycylię Arabowie. To oni sprowadzili tu drzewka cytrynowe i pomarańczowe, dzięki nim tutejsi mieszkańcy poznali też smak migdałów. Typowo rodzimą specjalnością regionu jest zaś wykorzystana w przepisie ricotta, wytwarzana z serwatki pozostałej po produkcji innych serów. Cassata w tradycyjnym wydaniu skosztować możemy oczywiście w miejscu, z którego ten się wywodzi. Jednak i inne warianty tego dzieła godne są uwagi. W Neapolu ricotta zastąpiona została mroźnym specjałem – cassat połączył się z gelato, tworząc oryginalny tort lodowy. Innym znanym sycylijskim przysmakiem są cannoli – chrupiące rurki nadziane kremem z ricotty.

Sycylijska cassata, włoskie słodycze

Sycylijska cassata, foto: mark gordon photography, CC BY-ND 2.0

Sfogliatelle

Szybkie espresso i słodka przekąska to obowiązek, który każdy Włoch spełnić musi w drodze do pracy. Będąc w słonecznej Italii i my nie możemy odmówić sobie tej powinności. Do małej czarnej idealnie pasują sfogliatelle – kruche ciastka z nadzieniem z ricotty i semoliny, które wyglądem swym nieco przypominają wypełnione kremem muszle. Jest więc warstwowo, nieco chrupko i pysznie! Królestwem sfogliatelle jest Neapol. Jeśli w planie waszej wyprawy widnieje to miasto, polecamy odwiedzić Sfogliate Calde. Ten punkt, znajdujący się pod adresem Vico Ferrovia 1-4, słynie właśnie z tego przysmaku. Już ciągnąca się w nieskończoność kolejka mówi tu zresztą sama za siebie. Mimo wstępnych lingwistycznych trudności zapewniamy, że ze sprzedawcą da się dogadać – może być po migowemu, jeśli nie po włosku. Podjęty trud opłaci nam się z nawiązką. Kosztując jakichkolwiek innych sfogliatelle, zawsze już porównywać będziemy je z tym niezrównanym neapolitańskim smakiem.

Połączenie idealne - sfogliatelle i kawa, włoskie słodycze

Połączenie idealne – sfogliatelle i kawa, foto: Paul Stein, CC BY-SA 2.0

Włoskie słodycze – rzymskie poszukiwania!

W Wiecznym Mieście słodkości zjeść można niemal na każdym rogu. Wiele jest tu miejsc naprawdę wartych odkrycia. My wspomnimy zaledwie parę lokali, w których jedzenie warte jest grzechu. Chcesz osobiście spróbować najlepszych tutejszych specjałów? Już teraz zamów  bilety lotnicze do Rzymu.

Bar Pompi

Bar Pomi nie bez powodu zwany jest Królestwem Tiramsu. Jeśli pochłonąć zamierzamy właśnie ten cudowny deser, to tu powinniśmy go szukać. Tiramisu w klasycznej odsłonie jest oczywiście punktem obowiązkowym. W menu znajdziemy jednak równie świetną wersję pistacjową i truskawkową.
adres: Via della Croce 86

Mizzica

Mizzica to słodki sycylijski zaułek. Warto tu zajrzeć zwłaszcza wówczas, gdy najdzie nas ochota na cannoli. Przy okazji zamówmy też cornetti i tartę truskawkową. Marzy Wam się smak prawdziwej ricotty? Tu uda się jej spróbować!
adres: Via Catanzaro 30-36

Ciuri Ciuri

Włoskie słodycze łatwo doprowadzić mogą nas do cukrowego szaleństwa. Skoro więc mamy już za sobą cannoli z Mizzica, czemu by nie porównać ich z propozycją innej sycylijskiej cukierni. Tym bardziej że w Ciuri Ciuri wypełnione ricottą rurki serwowane są z cudną pistacjową posypką.

adres: Via Leonina, 18/20 plus inne mniejsze punkty w mieście

Cristalli di Zucchero

W Cristalli di Zucchero ciężko wybrać jeden przebój lokalu. Z tego miejsca prawdziwych łasuchów trzeba będzie wyciągać siłą. Czekoladowo-kawowa opera to dobry wybór na sam początek. Gwarantujemy Wam jednak, że na tym nie uda się skończyć.
adres: Via di Val Tellina 114

(Visited 1 537 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>