DreamPoints

Lasagne

lasagne

Lazania jest jednym z najsłynniejszych i najbardziej rozpoznawalnych na świecie dań kuchni włoskiej. Potrawa wywodzi się z regionu Emilia-Romania, którego stolicą jest Bolonia. Danie to jest symbolem bogactwa i dobrobytu, dlatego też często pojawia się na włoskich stołach podczas świąt. Lasagne to jeden z najstarszych we Włoszech makaronów, który przekładany jest sosami, przygotowywanymi z wielu składników oraz dużą ilością parmezanu, tworząc razem wspaniałą, aromatyczną i sycącą potrawę. Przez lata oryginalny przepis został zmodyfikowany i w różnych rejonach świata można spotkać wiele wersji lazanii: z różnymi rodzajami mięsa, warzyw, sosów i przypraw. Warto zatem wrócić do korzeni i wypróbować oryginalny przepis na prawdziwie włoską lasagne.

Składniki na mięsny sos:

  • 500 g mięsa wołowego (może być pół na pół z wieprzowym)
  • 350 g sosu pomidorowego (może być z tego przepisu)
  • 300 ml czerwonego wina
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń plus liście)
  • 1 średnia cebula
  • 25 g masła
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Opcjonalnie:

  • 150ml mleka

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę (korzeń) i cebulę drobno posiekać, zmiksować z odrobiną wody. Do garnka włożyć masło oraz oliwę, smażyć warzywa do miękkości na średnim ogniu (około pięć minut). Dodać mięso i smażyć kolejne pięć minut, co jakiś czas mieszając. Dodać startą gałkę muszkatołową. Wlać wino i gotować około 20 minut, aż płyn odparuje. Po tym czasie można dodać sos pomidorowy (opcjonalnie). Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odrobinę wody. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować farsz pod przykryciem przez godzinę, w razie potrzeby od czasu do czasu dodając odrobinę wody. Jeżeli wybieramy opcję z mlekiem, należy dodać je 15 minut przed końcem gotowania.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 1l mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 100g masła
  • 100g mąki
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa
fot. https://www.pinterest.com/pin/505669864380934953/

fot. https://www.pinterest.com/pin/505669864380934953/

Przygotowanie:

Masło umieścić w garnku, podgrzewać do rozpuszczenia. Następnie dodać mąkę, mieszać energicznie za pomocą kuchennej rózgi, do uzyskania złotego koloru. Wlać mleko i mieszać cały czas aż sos będzie gęsty i gładki. Pod koniec gotowania doprawić solą i gałką muszkatołową.

Dodatkowo:

  • około 15 płatów makaronu lasagne
  • tarty parmezan
  • świeżo zmielony pieprz

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Płaty makaronu umieszczamy w gotującej się, osolonej wodzie na trzy minuty. Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną sosu beszamelowego. Ułożyć warstwy: płaty makaronu, mięsny sos, parmezan, pieprz, natka pietruszki, sos beszamelowy, makaron, mięsny sos, parmezan, pieprz, natka pietruszki, sos beszamelowy, itd. Pod koniec wymieszać niewielką ilość farszu z sosem beszamelowym i ułożyć na samej górze lazanii, posypać dużą ilością parmezanu. Piec około 30 minut. Po tym czasie wyjąć lasagne z piekarnika i najlepiej zostawić do lekkiego ostygnięcia na 15 minut.

Uwaga: Docelowo lazania powinna mieć cztery warstwy, jednak ich liczba zależy od wielkości naczynia. Warto przed ułożeniem oszacować, ile wyjdzie warstw i podzielić składniki na odpowiednie części.

Oczywiście, żeby wypróbować jak smakuje prawdziwa włoska lasagne to koniecznie wybierz się do Włoch. Zarezerwuj bilety lotnicze do Rzymu i ciesz się niepowtarzalnym smakiem włoskiej kuchni.

(Visited 634 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>