Lazania jest jednym z najsłynniejszych i najbardziej rozpoznawalnych na świecie dań kuchni włoskiej. Potrawa wywodzi się z regionu Emilia-Romania, którego stolicą jest Bolonia. Danie to jest symbolem bogactwa i dobrobytu, dlatego też często pojawia się na włoskich stołach podczas świąt. Lasagne to jeden z najstarszych we Włoszech makaronów, który przekładany jest sosami, przygotowywanymi z wielu składników oraz dużą ilością parmezanu, tworząc razem wspaniałą, aromatyczną i sycącą potrawę. Przez lata oryginalny przepis został zmodyfikowany i w różnych rejonach świata można spotkać wiele wersji lazanii: z różnymi rodzajami mięsa, warzyw, sosów i przypraw. Warto zatem wrócić do korzeni i wypróbować oryginalny przepis na prawdziwie włoską lasagne.
Składniki na mięsny sos:
- 500 g mięsa wołowego (może być pół na pół z wieprzowym)
- 350 g sosu pomidorowego (może być z tego przepisu)
- 300 ml czerwonego wina
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń plus liście)
- 1 średnia cebula
- 25 g masła
- odrobina oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Opcjonalnie:
- 150ml mleka
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę (korzeń) i cebulę drobno posiekać, zmiksować z odrobiną wody. Do garnka włożyć masło oraz oliwę, smażyć warzywa do miękkości na średnim ogniu (około pięć minut). Dodać mięso i smażyć kolejne pięć minut, co jakiś czas mieszając. Dodać startą gałkę muszkatołową. Wlać wino i gotować około 20 minut, aż płyn odparuje. Po tym czasie można dodać sos pomidorowy (opcjonalnie). Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odrobinę wody. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować farsz pod przykryciem przez godzinę, w razie potrzeby od czasu do czasu dodając odrobinę wody. Jeżeli wybieramy opcję z mlekiem, należy dodać je 15 minut przed końcem gotowania.
Składniki na sos beszamelowy:
- 1l mleka (w temperaturze pokojowej)
- 100g masła
- 100g mąki
- sól do smaku
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Masło umieścić w garnku, podgrzewać do rozpuszczenia. Następnie dodać mąkę, mieszać energicznie za pomocą kuchennej rózgi, do uzyskania złotego koloru. Wlać mleko i mieszać cały czas aż sos będzie gęsty i gładki. Pod koniec gotowania doprawić solą i gałką muszkatołową.
Dodatkowo:
- około 15 płatów makaronu lasagne
- tarty parmezan
- świeżo zmielony pieprz
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Płaty makaronu umieszczamy w gotującej się, osolonej wodzie na trzy minuty. Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną sosu beszamelowego. Ułożyć warstwy: płaty makaronu, mięsny sos, parmezan, pieprz, natka pietruszki, sos beszamelowy, makaron, mięsny sos, parmezan, pieprz, natka pietruszki, sos beszamelowy, itd. Pod koniec wymieszać niewielką ilość farszu z sosem beszamelowym i ułożyć na samej górze lazanii, posypać dużą ilością parmezanu. Piec około 30 minut. Po tym czasie wyjąć lasagne z piekarnika i najlepiej zostawić do lekkiego ostygnięcia na 15 minut.
Uwaga: Docelowo lazania powinna mieć cztery warstwy, jednak ich liczba zależy od wielkości naczynia. Warto przed ułożeniem oszacować, ile wyjdzie warstw i podzielić składniki na odpowiednie części.
Oczywiście, żeby wypróbować jak smakuje prawdziwa włoska lasagne to koniecznie wybierz się do Włoch. Zarezerwuj bilety lotnicze do Rzymu i ciesz się niepowtarzalnym smakiem włoskiej kuchni.