DreamPoints

Gnocchi alla Romana

Gnocchi alla Romana

Włoska kuchnia kojarzy Wam się głównie z pizzą i makaronem? Powinniście zatem wiedzieć, że nie są to jedyne potrawy jadane w tym kraju, a szczególnie w Rzymie. Stolica słonecznej Italii jest miejscem, w którym można zakosztować często mało znanych wśród wielu turystów dań. Na dodatek są one niezwykle proste w wykonaniu, dzięki czemu każdy sam może przygotować szybki i smaczny obiad w rzymskim stylu.

fot. http://www.pinterest.com/pin/82612974388843458/

fot. http://www.pinterest.com/pin/82612974388843458/

Jedną z takich potraw jest Gnocchi alla Romana, czyli mięciutkie, dosłownie rozpływające się w ustach kluseczki. Do ich przygotowania potrzebna jest semolina, czyli mąka wytwarzana z twardej pszenicy durum, tłuste mleko, masło, jajka, ser oraz przyprawy.

Przygotowanie tej potrawy nie jest skomplikowane. Najtrudniejszym etapem jest przyrządzenie ciasta. Gotowe Gnocchi alla Romana zapieka się w piecu, co powoduje, że potrawa jest z wierzchu chrupiąca, a w środku delikatna i kremowa. Z pewnością pokochają każdy, kto jej zakosztuje, a więc nie ma co dłużej zwlekać. Do dzieła!

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g semoliny
  • 1 litr tłustego mleka (przynajmniej 3%)
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 120 g parmezanu lub Pecorino
  • 30 g sera Gruyère
  • sól i gałka muszkatołowa do smaku

W garnku zagotować mleko z masłem (dwie łyżki masła zostawić do polania na koniec), szczyptą soli oraz gałka muszkatołową. Natychmiast po zagotowaniu dodać semolinę, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować mieszankę na niewielkim ogniu do zgęstnienia, cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia, dodać żółtka i około 80 g parmezanu. Gotową masę wyłożyć na płaską, natłuszczoną powierzchnię i uformować prostokąt o grubości 1 cm. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Z masy wykrawać okręgi o średnicy 5 cm. Układać w naczyniu pod kątem, aby jedne nachodziły na drugie. Posypać pozostałym startym serem. Roztopić resztę masła i polać nim gnocchi. Zapiekać przez 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.

fot. http://www.pinterest.com/pin/283726845247271007/

fot. http://www.pinterest.com/pin/283726845247271007/

Gnocchi można również przygotować w wersji mięsnej. Przed włożeniem do piekarnika wystarczy posypać je pokrojoną szynką parmeńską lub nawet wędzonym boczkiem. Po upieczeniu polać sosem beszamelowym (10 g masła roztopić w garnku, dodać 10 g mąki i wymieszać, następnie dodać 100 ml mleka i mieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Po zgęstnieniu doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową).

Twoje Gnocchi nie musi mieć również okrągłego kształtu. Z ciasta możesz wyciąć wszystko, co tylko zechcesz: kwadraty, trójkąty, a nawet serca. Daj się ponieść wyobraźni i przygotuj danie nie tylko smaczne, ale i piękne ;).

Buon Appetito! :)

Próbowałeś zrobić gnocchi, ale nie wiesz jak powinno smakować w oryginale? Nic prostszego, już dziś zarezerwuj tanie loty do Rzymu, by cieszyć się smakiem prawdziwych włoskich gnocchi :)

(Visited 327 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>