DreamPoints

Gelato – Rzym i jego sposób na ochłodę!

Najlepsze gelato gelato Rzym

Są takie smaki, z którymi podczas wizyty w Rzymie koniecznie trzeba się zapoznać. W kategorii deserów prym wiedzie gelato – mroźna przekąska, której nie można się oprzeć. Wydaje Ci się, że to dyskretny urok Wiecznego Miasta sprawił, że przysmak ów wydał Ci się tak inny od jedzonych w domu lodów? To nie tylko urlopowa magia! Te mrożone specjały od lodów faktycznie się różnią!

Dobre wieści dla prawdziwych łasuchów!

Zdarza Ci się, że spora dawka kalorii zaaplikowana wraz z mroźnym deserem nie daje o sobie zapomnieć? Gelato w kwestii tej to dobre rozwiązanie! W zestawieniu z tradycyjnymi lodami ów włoski specjał zawiera znacznie mniej tłuszczu. Nie tylko jednak fakt, że jest to przekąska mniej kaloryczna ucieszyć powinien prawdziwych smakoszy! Mniejsza ilość mlecznego tłuszczu to niższa temperatura w jakiej deser ów jest serwowany. Gelato nie są aż tak zimne jak ich lodowi kuzyni. I choć z początku wiadomość ta może wydawać się dziwna – wszak lody zimne być muszą! -  to jednak do pomysłu tego łatwo się przekonać. Cieplejszy i mniej tłusty mroźny deser to gwarancja znacznie intensywniejszego smaku! Receptory smakowe nie są blokowane, tak więc w pełni można się delektować wybranym smakołykiem.

Tylko naturalne składniki

Gelato to nie masowa przemysłowa produkcja a prawdziwa sztuka rzemieślnicza! Nikt nie tworzy tu mroźnych deserów, które przemierzyć mają setki kilometrów i przetrwać miesiące. Prawdziwe gelaterie zawsze dbają o to, by naraz wytwarzać niewielkie ilości swych przysmaków – wszak sprzedawane powinny być one na bieżąco. Dzięki temu, to jakość może być tu na pierwszym miejscu i we wszystkich dobrze prowadzonych punktach tak właśnie się dzieje. Prawdziwe włoskie „lody” to brak konserwujących substancji, sztucznych barwników i innych podejrzanych dodatków. Naturalne produkty w zupełności wystarczą by stworzyć nieprzeciętnej klasy smakołyk.

Smaki dla każdego gelato Rzym

Smaki dla każdego foto:
Matt Acevedo, CC BY 2.0

Gęstość doskonała

Poza mlekiem, śmietaną, cukrem i dodatkami lody często składają się też z powietrza. Brzmi dość abstrakcyjnie? A jednak! Niewielka jego ilość to składnik jak najbardziej pożądany – wpływa na aksamitność, puszystość i delikatną, kremową konsystencję. Dzięki takiemu spulchnieniu łatwiej też formować można idealne kulki! Problem powstaje wtenczas gdy wtłaczaniu powietrza w lodową masę towarzyszy nie nacisk na jakość a na obniżenie kosztów produkcji. W końcu to prosty sposób by ukradkiem znacznie zwiększyć ilość wytwarzanego towaru. Do gelato powietrza nigdy się nie dodaje!

O czym warto pamiętać?

Nie tylko we Włoszech spróbować dziś można gelato. Rzym pochwalić się może mnóstwem gelaterii, jednak również i u nas niczym grzyby po deszczu powstają punkty serwujące ów smakołyk. Na co warto więc zwrócić uwagę przy wyborze najlepszego miejsca? Puszystość i precyzyjnie ukształtowane kule to niekoniecznie to czego szukasz. Wysokie stężenie tłuszczu i powietrza są za nie odpowiedzialne, a w gelato nie o to chodzi. Również zbyt intensywna barwa stanowić powinna przestrogę. W końcu ta mroźna przygoda obyć ma się bez sztucznych wzmacniaczy, więc stonowana, niepodkręcona kolorystyka jak najbardziej będzie na miejscu. Ponadto gwarancją świeżości i w tym wypadku jest sezonowość. Świeże mroźne desery – te owocowe – powstać mogą tylko z obecnych na rynku produktów. I to warto mieć na uwadze!

Im nikt się nie oprze! gelato Rzym

Im nikt się nie oprze! foto:
Nicola Romagna, CC BY 2.0

Najwspanialsze wakacyjne gelato – Rzym i jego mroźne propozycje!

Gelato w Wiecznym Mieście znaleźć można niemal wszędzie. I tu jednak, w samej swej ojczyźnie, te mroźne specjały różnej bywają jakości. Oto kilka lokalizacji, w których smak tego przysmaku Cię nie zawiedzie. Warto nadłożyć drogi, by włoskich „lodów” spróbować właśnie tutaj!

Gelateria Fatamorgana

Piazza degli Zingari 5 znajduje się w odległości zaledwie 10 minut spacerkiem od Forum Romanum,  Via Laurina 10 odnaleźć można między Schodami Hiszpańskimi a Piazza del Popolo.  W sumie Fatamorgana to już 5 punktów w różnych częściach Rzymu – nie trzeba więc organizować oddzielnej wyprawy, by tutaj trafić. Oferta? Gelato bez barwników, glutenu i sztucznych dodatków, do tego w takich smakowych wariantach, o jakich Ci się nie śniło! Gruszka z serem gorgonzola czy żeń-szeń z mlekiem migdałowym i miętą to tylko niektóre z propozycji, a nowych pomysłów wciąż nie brakuje.

Ciampini

Piazza San Lorenzo in Lucina 29 to dla odmiany gelato w zupełnie tradycyjnym wydaniu. Czekolada, orzech, malina, kawa – bardziej wyszukanych wariacji smakowych raczej próżno tu szukać.  Zresztą wcale nie jest to potrzebne. Każdy z tutejszych smaków to raj dla podniebienia – znakomita organiczna baza: śmietana, jajka i mleko to podstawa tutejszego sukcesu.

Il Gelato

Il Gelato to królestwo rzymskiego mistrza Claudio Torcè, u którego terminowało wielu działających już samodzielnie uczniów. To istne szaleństwo smaków, zarówno tych tradycyjnych, jak i innowacyjnych kombinacji. Znajdziesz tu zwykłą truskawkę, a zaraz obok pieprz syczuański i czarny sezam! Znakomitości te odnaleźć można w siedmiu punktach na terenie miasta. Głównej gelaterii szukać trzeba na terenie Esposizione Universale di Roma, miejsce zlokalizowane najbliżej centrum to Piazza Monte d’Oro 91/92.

Gelateria I Caruso

Via Collina 13/15 to punkt, w którym nie tylko zjeść możesz wspaniałe łakocie, ale i podpatrzeć sam proces produkcji – mroźne desery robione są właśnie tutaj, na miejscu. Obowiązuje menu miesiąca z cotygodniowym specjałem na czele. Brak niebywałych mieszanek, za to tutejsze zabajone i ciemna czekolada nigdzie indziej nie mają sobie równych!

Mroźne przysmaki gelato Rzym

Mroźne przysmaki, foto:
Kazuhisa Togo, CC BY 2.0

Gelateria dei Gracchi

Na Via dei Gracchi 272 łatwo trafić spod Bazyliki św. Piotra czy Zamku św. Anioła – to zaledwie 15 minut drogi piechotą. Inna lokalizacja Via di Ripetta 261 nieopodal Piazza del Popolo. Szukać z pewnością warto! Jakby nie było miejsce to cieszy się uznaniem zarówno wśród turystów, jak i miejscowej ludności. Gelato pistacjowe z kawałkami pistacji wprost z sycylijskiej ziemi to coś, czego nie można tu przegapić!

Gelateria dell’Angeletto

Gelateria dell’Angeletto przy Via dell’Angeletto 15 to miejsce, którego właściciel pracował niegdyś w Gelateria dei Gracchi. Nic więc dziwnego w tym, że mistrzowski poziom zagościł i tutaj. Wersja nie tylko bez glutenu, ale i wegańska jak najbardziej na porządku dziennym. Niepowtarzalnym smakiem gelato Rzym uraczy tu każdego!

Wyobrażasz sobie wycieczkę szlakiem najlepszych włoskich cukierni i lodziarni? Nie czekaj zbyt długo i od razu rezerwuj bilety lotnicze do Rzymu z Polski. Idealny pomysł na upalne dni :)

(Visited 916 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>