DreamPoints

Colomba – wielkanocna gołębica

Colomba

Wielkanoc coraz bliżej, dlatego warto zastanowić się, co z tej okazji przygotować do jedzenia. Proponujemy Wam przyrządzić jedno z tradycyjnych włoskich ciast w kształcie gołębia. Gołębica jest częścią kulinarnej tradycji Włoch. Jej początki sięgają VI wieku, kiedy to ciasto było ofiarowane na znak pokoju.

Dzisiejszą gołębicę przyrządza się z ciasta drożdżowego z dodatkiem kandyzowanych owoców, dużą ilością cukru i migdałów. Ciasto jest nieco pracochłonne w przygotowaniu, lecz jego aromatyczny smak i zapach na pewno Wam wszystko wynagrodzi.

Warto upiec ciasto w formie w kształcie gołębia, jeżeli jednak takiej nie posiadacie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je w innej, wybranej przez Was foremce. Foremkę można wykonać również samemu ze sztywnego papieru.

Składniki na ciasto:

  • 250 g miękkiego masła
  • 25 g drożdży piwnych
  • 550 g mąki (najlepiej z dużą zawartością białka)
  • 180 g cukru
  • 50 g miodu
  • łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
  • 6 średnich żółtek
  • 180 ml mleka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 75 g kandyzowanej pomarańczy (lub skórki pomarańczowej)
  • 75 g kandyzowanego cedru

Składniki na lukier:

  • 50 g cukru pudru
  • 50 g całych i nieobranych migdałów
  • 80 g cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • 80 g zmielonych migdałów

Przygotowanie:

Przygotowanie Colomby wymaga czasu i cierpliwości/ fot. http://www.pinterest.com/pin/273453008597806632/

Przygotowanie Colomby wymaga czasu i cierpliwości/ fot. http://www.pinterest.com/pin/273453008597806632/

Drożdże pokruszyć do miski, dodać 50 ml ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i 100 g mąki. Składniki dobrze wymieszać, uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na co najmniej 30 minut.

Po tym czasie, dodać 80 ml ciepłego mleka i 100 g mąki. Wszystko razem zagnieść, uformować kulę i odstawić na kolejne 30 minut.

Po upływie tego czasu, dodać do zaczynu 150 g mąki, 80 g cukru, 50 ml ciepłego mleka i zagniatać ciasto przez kilka minut. Następnie dodać 80 g miękkiego masła i ugniatać do jego całkowitego wchłonięcia. Ciasto odstawić pod przykryciem na dwie godziny.

W kolejnym kroku, dodajemy 100 g cukru, wanilię, otarte z cytrusów skórki, miód i jaja na przemian z pozostałą mąką. Na koniec dodajemy pozostałe 170 g miękkiego masła. Dobrze wyrobić i dodać kandyzowane owoce. Utworzyć kulę i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin.

Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić, umieścić w formie w kształcie gołębicy i pozostawić do podwojenia objętości.

W międzyczasie przygotować lukier: jajka rozbić widelcem w misce, stopniowo dodawać cukier puder i zmielone migdały. Lukier musi być bardzo gęsty. Pokryć nim wyrośnięte ciasto, na wierzchu umieścić całe migdały i posypać cukrem z wanilią. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez pierwsze 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 30-40 min do tzw. suchego patyczka.

fot. http://www.pinterest.com/pin/442267625876717243/

fot. http://www.pinterest.com/pin/442267625876717243/

Jeżeli zdecydujecie się na wykonanie tego ciasta, pamiętajcie, żeby się nie spieszyć i nie skracać czasu wyrastania. Bądźcie cierpliwi, a na pewno zostanie Wam to wynagrodzone! ;)

Smacznego!

Jeśli uwielbiasz włoską kuchnię to skorzystaj z okazji i wybierz się do stolicy Włoch, gdzie prawie na każdym rogu można spróbować najlepszych specjałów lokalnej kuchni. Już dziś zarezerwuj bilety lotnicze do Rzymu.

(Visited 177 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>