[otw_is sidebar=otw-sidebar-3]

Colomba – wielkanocna gołębica

Colomba

Wielkanoc coraz bliżej, dlatego warto zastanowić się, co z tej okazji przygotować do jedzenia. Proponujemy Wam przyrządzić jedno z tradycyjnych włoskich ciast w kształcie gołębia. Gołębica jest częścią kulinarnej tradycji Włoch. Jej początki sięgają VI wieku, kiedy to ciasto było ofiarowane na znak pokoju.

Dzisiejszą gołębicę przyrządza się z ciasta drożdżowego z dodatkiem kandyzowanych owoców, dużą ilością cukru i migdałów. Ciasto jest nieco pracochłonne w przygotowaniu, lecz jego aromatyczny smak i zapach na pewno Wam wszystko wynagrodzi.

Warto upiec ciasto w formie w kształcie gołębia, jeżeli jednak takiej nie posiadacie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je w innej, wybranej przez Was foremce. Foremkę można wykonać również samemu ze sztywnego papieru.

Składniki na ciasto:

  • 250 g miękkiego masła
  • 25 g drożdży piwnych
  • 550 g mąki (najlepiej z dużą zawartością białka)
  • 180 g cukru
  • 50 g miodu
  • łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
  • 6 średnich żółtek
  • 180 ml mleka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 75 g kandyzowanej pomarańczy (lub skórki pomarańczowej)
  • 75 g kandyzowanego cedru

Składniki na lukier:

  • 50 g cukru pudru
  • 50 g całych i nieobranych migdałów
  • 80 g cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • 80 g zmielonych migdałów

Przygotowanie:

Przygotowanie Colomby wymaga czasu i cierpliwości/ fot. http://www.pinterest.com/pin/273453008597806632/

Przygotowanie Colomby wymaga czasu i cierpliwości/ fot. http://www.pinterest.com/pin/273453008597806632/

Drożdże pokruszyć do miski, dodać 50 ml ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i 100 g mąki. Składniki dobrze wymieszać, uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na co najmniej 30 minut.

Po tym czasie, dodać 80 ml ciepłego mleka i 100 g mąki. Wszystko razem zagnieść, uformować kulę i odstawić na kolejne 30 minut.

Po upływie tego czasu, dodać do zaczynu 150 g mąki, 80 g cukru, 50 ml ciepłego mleka i zagniatać ciasto przez kilka minut. Następnie dodać 80 g miękkiego masła i ugniatać do jego całkowitego wchłonięcia. Ciasto odstawić pod przykryciem na dwie godziny.

W kolejnym kroku, dodajemy 100 g cukru, wanilię, otarte z cytrusów skórki, miód i jaja na przemian z pozostałą mąką. Na koniec dodajemy pozostałe 170 g miękkiego masła. Dobrze wyrobić i dodać kandyzowane owoce. Utworzyć kulę i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin.

Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić, umieścić w formie w kształcie gołębicy i pozostawić do podwojenia objętości.

W międzyczasie przygotować lukier: jajka rozbić widelcem w misce, stopniowo dodawać cukier puder i zmielone migdały. Lukier musi być bardzo gęsty. Pokryć nim wyrośnięte ciasto, na wierzchu umieścić całe migdały i posypać cukrem z wanilią. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez pierwsze 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 30-40 min do tzw. suchego patyczka.

fot. http://www.pinterest.com/pin/442267625876717243/

fot. http://www.pinterest.com/pin/442267625876717243/

Jeżeli zdecydujecie się na wykonanie tego ciasta, pamiętajcie, żeby się nie spieszyć i nie skracać czasu wyrastania. Bądźcie cierpliwi, a na pewno zostanie Wam to wynagrodzone! ;)

Smacznego!

Jeśli uwielbiasz włoską kuchnię to skorzystaj z okazji i wybierz się do stolicy Włoch, gdzie prawie na każdym rogu można spróbować najlepszych specjałów lokalnej kuchni. Już dziś zarezerwuj bilety lotnicze do Rzymu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *