DreamPoints

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą (Cannelloni ricotta e spinaci)

fot. https://www.pinterest.com/pin/535295105686719242/

Cannelloni to makaronowe rurki, które można nadziać dowolnym farszem. Jedną z najpopularniejszych wersji jest makaron nadziewany mięsem w sosie pomidorowym (bardzo przypomina lasagnę). Równie często jednak można spotkać cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta. Jeżeli jesteś fanem dań makaronowych, koniecznie musisz spróbować cannelloni ricotta e spinaci!

Składniki:

  • 200g makaronu cannelloni
  • 500g świeżego szpinaku
  • 400g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 100g parmezanu
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zagotować wodę w garnku, wrzucić szpinak i gotować 1-2 minuty. Odcedzić, odcisnąć nadmiar wody i z grubsza posiekać. W misce wymieszać szpinak, ser ricotta, jajka i przyprawy. Przykryć miskę folią spożywczą na czas przygotowywania sosu beszamelowego.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 1l mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 100g masła
  • 100g mąki
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa
sos beszamel

sos beszamel / fot. https://www.pinterest.com/pin/505669864380934953/

Przygotowanie:

Do garnka wrzucić masło, podgrzewać je do rozpuszczenia. Następnie dodać mąkę, kuchenną rózgą mieszać do uzyskania złotego koloru. Wlać mleko i mieszać energicznie cały czas, aż sos będzie gęsty i gładki. Na sam koniec doprawić solą i gałką muszkatołową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Makaronowe rurki pogotować w osolonej wodzie przez 1-2 minuty. Napełnić je farszem za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować łyżką beszamelu. Rurki układać obok siebie w naczyniu. Zalać sosem beszamelowym, z wierzchu posypać tartym parmezanem. Piec około 25 minut. Pod koniec można przełączyć piekarnik na funkcję „grill”, aby wierzch ładnie się zrumienił. Cannelloni można przechowywać w lodówce do 48 godzin.

fot. https://www.pinterest.com/pin/231372499579304383/

fot. https://www.pinterest.com/pin/231372499579304383/

Smacznego! Buon Apetito!

Każdy amator kuchni włoskiej powinien choć raz na jakiś czas pojechać do Włoch i próbować specjałów tej niezwykłej kuchni. Dlatego nie trać ani chwili i zabukuj tanie loty do Rzymu!

(Visited 669 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>