DreamPoints

Bomboloni Con Crema, czyli włoskie pączki z kremem budyniowym

Pączki włoskie

W Tłusty Czwartek kalorie się nie liczą ;) Jeżeli macie ochotę na prawdziwe włoskie pączki z rozpływającym się w ustach kremem budyniowym, służymy pomocą! Pączki są proste w przygotowaniu i prze-py-szne! :)

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki
  • 200 ml mleka
  • 100g masła
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 12g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dodatkowo:

  • olej roślinny do smażenia
  • cukier do obtoczenia

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w 50ml mleka, odstawić. Jajko i żółtka ubić, a następnie wymieszać z pozostałym mlekiem, odstawić. W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, sól i skórkę cytrynową. Do mieszanki dodać jajka z mlekiem, a następnie wyrabiać przez 5 minut ręcznie lub mikserem. Po tym czasie dodać drożdże z mlekiem i wyrabiać przez 3 minuty. Następnie dodawać masło partiami, za każdym razem dobrze wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do czystej miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i szklanką wycinać okręgi o średnicy ok. 7 cm. Odłożyć na lekko oprószoną mąką blachę do podwojenia objętości. Po tym czasie rozgrzewamy w szerokim garnku olej do 180 stopni Celsjusza (najlepiej użyć termometru cukierniczego do kontrolowania temperatury – zbyt niska spowoduje, że pączki wchłoną zbyt dużą ilość tłuszczu, natomiast w za wysokiej z wierzchu się przypalą, a w środku pozostaną surowe). Pączki smażyć około 3-5 minut do złoto-brązowego koloru. Podczas smażenia należy je raz przewrócić na drugą stronę. Gotowe wyciągnąć łyżką cedzakową i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cukrze i nadziewać.

Składniki na krem budyniowy:

  • 500ml mleka
  • 6 żółtek
  • 150g cukru
  • 50g mąki
  • skórka otarta z jednej cytryny
fot. https://www.pinterest.com/pin/460070918154855538/

fot. https://www.pinterest.com/pin/460070918154855538/

Przygotowanie:

Połowę mleka umieścić w garnku razem ze skórką cytrynową. Podgrzewać do momentu wrzenia, zdjąć z palnika. Żółtka i cukier ubić na puszystą masę, dodać mąkę i drugą połowę mleka. Dokładnie wymieszać za pomocą miksera, aby nie było grudek. Gotową masę dodajemy do gorącego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając do zgęstnienia kremu. Przykryć folią spożywczą i wystudzić. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy pączki.

Smacznego! Buon Apetito!

Przepis by Salvatore Cuomo

Bomboloni Con Crema najlepiej smakują we tradycyjnej włoskiej cukierni. Wyszukaj tanie loty do Rzymu i ciesz się smakiem niepowtarzalnych słodkości:)

(Visited 424 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>