DreamPoints

Arancini di riso – kulki ryżowe z sosem pomidorowym

fot. https://www.pinterest.com/pin/549509592009246172/

Jedną z popularnych we Włoszech przystawek są smażone kulki ryżowe, z pysznym farszem i ciągnącym się serem. Z wierzchu chrupiące, w środku delikatne i rozpływające się w ustach. Arancini di riso al pomodoro to doskonały pomysł na rozpoczęcie prawdziwie włoskiej uczty! :)

W zależności od upodobań, danie to można przygotować z różnymi dodatkami, np. szynką, groszkiem, papryką itp.

Składniki:

  • 1,2l wody
  • 500g ryżu do risotto (najlepiej arborio)
  • 100g startego sera Caciocavallo (można zastąpić parmezanem)
  • 30g masła
  • szklanka sosu pomidorowego
  • sól
  • oregano

Składniki na nadzienie:

  • 100g startego sera Caciocavallo (może być parmezan)
  • 250g mozzarelli
  • 30g szynki (opcjonalnie)

Składniki na panierkę:

  • 200g mąki
  • 3-4 jajka
  • szczypta soli
  • 300g bułki tartej
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
Jeden z ostatnich etapów przygotowywania Arancini di riso/ fot. Joy https://www.flickr.com/photos/joyosity/9568321414/

fot. Joy https://www.flickr.com/photos/joyosity/9568321414/

Przygotowanie:

Ryż gotować w osolonej wodzie, aż wchłonie cały płyn. Dodać szklankę sosu pomidorowego i wymieszać. Po wchłonięciu płynów, ryż musi być miękki i klejący. W razie potrzeby, dodać odrobinę gorącej wody. Zdjąć z ognia, następnie dodać masło i ser – wymieszać. Ryż przełożyć do czystej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić do wystudzenia.

Szynkę i sery drobno pokroić (można zetrzeć na tarce) i wymieszać. Wystudzony ryż podzielić na porcje (np. 12). Z każdej uformować kulę, zrobić wgłębienie i wypełnić je odrobiną farszu. Zamknąć kulę.

Olej rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Każdą kulę ryżową obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanych jajkach z dodatkiem soli, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać gorące, np. z sosem pomidorowym.

Gotowe do zjedzenia Arancini di riso :)/ fot. Chiara Faggella https://www.flickr.com/photos/fudgella/6726636119/

fot. Chiara Faggella https://www.flickr.com/photos/fudgella/6726636119/

Smacznego! Buon Apetito!

Praktyka czyni mistrza, a próbowanie oryginalnie przygotowanych dań według tradycyjnej receptury to obowiązek. Chcąc robić postępy w sztuce przygotowywania kuchni włoskiej dobrze jest wybrać się w poszukiwaniu ulubionych smaków. Wystarczy znaleźć bilety lotnicze do Rzymu :)

(Visited 1 647 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>